Exposició d’El Tio Cuc

El mes de maig, Manuel Lillo va presentar a la Llotja d’Alacant la seua exposició Les Fogueres d’El Tio Cuc.

Es basa en 30 cartells que resumeixen la tasca desenvolupada pel mític setmanari alacantí a l’hora de donar suport a la creació i a la popularització de la festa dels alacantins, les Fogueres de Sant Joan.

Aquesta festa, oficialitzada per l’Ajuntament de la ciutat l’any 1928, va rebre el suport del setmanari des d’anys abans a la seua fundació, quan fins i tot va demanar que a Alacant es creara una festa local basant-se en el model faller de València.

Efectivament, Alacant va acabar copiant les falles valencianes per celebrar les seues Fogueres. I El Tio Cuc va ser un dels seus grans impulsors. Sobta també el vincle valencianista que aquesta festa va atorgar a Alacant, que fins llavors s’havia mostrat enemistada políticament amb València en una època totalment anterior als Estatuts d’Autonomia, quan el provincialisme condicionava les rivalitats entre territoris.

Com a anècdota, destacar que el periodista d’El Tio Cuc Josep Ferrándiz Torremocha va ser l’autor de la lletra de l’himne de les Fogueres de Sant Joan, composat pel mestre Torregrossa.

L’exposició ha estat facilitada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant i per la Federació de Fogueres.

Deixa un comentari

*Les dades seran tractades per Manuel Lillo i Usechi amb la finalitat de gestionar els comentaris que realitze al bloc. Les seues dades no seran comunicades a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no se sol·licite la seua cancel·lació. En qualsevol moment, vostè pot exercir els drets d'accés, rectificació o eliminació, comunicant-ho a través d'aquest formulari.