Un posicionament compromès

Malabarismes. Això és el que ha de fer el Partit Popular si vol sobreviure a aquesta legislatura. Ho sabia perfectament Mariano Rajoy quan fou investit l’octubre de l’any passat gràcies a la polèmica abstenció del PSOE. Els altres partits són conscients que poden aprofitar el Govern en minoria del PP per traure partit. I juguen les seues cartes. El Partit Nacionalista Basc sempre ha estat ben hàbil en aquest sentit. I en el marc previ a l’aprovació dels Pressupostos de 2018, que el Govern espanyol vol tancar tot just després de les eleccions catalanes del 21 de desembre, sorgeixen acords d’allò més inversemblants.

Entre altres, la millora del cupo basc, el règim fiscal dels bascos. Un model que anhelen els nacionalistes no espanyols i que condemnen els màxims defensors de l’homogeneïtzació de l’Estat. El context, però, de debat sobre el model fiscal autonòmic, ha conduït a posicionaments inèdits. Per exemple, que Ciutadans i Compromís voten en contra d’aquesta millora. Els primers, coherents amb el seu somni d’imposar una Espanya uniforme. Els altres, perquè entenen que aquest acord es fa a còpia de mantenir el PP al Govern. Siga com siga, la coincidència ha sorprès. El socialista Patxi López ja va retreure aquesta postura a Joan Baldoví, portaveu de Compromís al Congrés, en una cimera celebrada recentment a València. No entenia com un nacionalista es posicionava en contra d’un instrument que els valencians anhelen. Hi ha, però, molts més matisos.

“El més hipòcrita d’aquesta història és el Partit Popular, que practica la política d’una Espanya grande y libre i alhora millora el cupo basc”, diu David Abril, coportaveu de Més per Mallorca al Parlament balear i membre d’Iniciativa Verds, una de les formacions que integren aquesta coalició ecosobiranista. Abril, que parla a títol personal, diu que respecta la decisió de Compromís. Perquè en un context de recentralització, quan el País Valencià, les Illes i Catalunya són els que més estem patint, entenem que si s’incrementa el cupo dels bascos no és un exercici de sobirania, sinó una estratègia per mantenir el PP al Govern. Això va en contra dels nostres territoris. L’ecologista, però, matisa que l’anhel històric i utòpic” de la seua formació és un sistema fiscal similar al basc. I no creu que la culpa de la desigualtat a Espanya sigui del cupo”.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *