Pau Faner: “Els colonitzadors eren uns covards”

-El capità Gavina representa algun personatge real?

-La història està basada en la biografia de Jordi Farragut, un ciutadellenc del segle XVIII, nascut durant l’època dels anglesos a Menorca. Ell va estudiar nàutica a Barcelona i després va marxar a lluitar per la independència dels Estats Units, participant en la conquesta de l’Oest. Vaig llegir la seua biografia en un llibre de corsaris menorquins del segle XVIII, escrit per Marc Pellicer. Ho vaig llegir i em va animar a fer aquesta novel·la d’aventures. Vaig respectar les situacions, els personatges històrics, les dates, les batalles… Però la biografia la vaig inventar, com en qualsevol novel·la típica d’aventures. A partir de la realitat va venir la literatura.

-Perquè de fet el personatge és molt romàntic, se’l presenta com a immaculat.

-Per això és literari. Sobre ell s’escriuen totes les bondats del món i sobre l’antagonista, totes les maldats. En la meua novel·la clàssica d’aventures volia un personatge que lluités per l’amor i per la llibertat, que són constants de les nostres vides.

-Tal com es desenvolupa la novel·la, es percep un final tràgic. I hi ha moltes sorpreses.

-Les característiques d’aquest tipus de novel·la impliquen tot açò. El personatge real no va tenir un final feliç. Jordi Farragut va lluitar tota la vida pels nord-americans, però com que no hi havia llavors atenció social ni res similar, Farragut va morir abandonat i empobrit. Gavina, pel seu arquetip, no podia morir pobre.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *