L’ull mediàtic sobrevola l’illa de Cuba

Tothom era conscient que la desaparició de Fidel Castro podia ser imminent. Els seus noranta anys i el càncer que arrossegava des de feia una dècada raonaven aquesta possibilitat. Hi havia, també, una altra certesa paral·lela: la mort del dirigent cubà obriria una nova etapa plena d’incògnites polítiques. L’illa de Cuba, habitada per onze milions de persones, continuarà sent observada per l’ull mediàtic mundial, expectant del seu rumb polític.

Mentrestant, des dels Estats Units d’Amèrica, tres dels seus principals diaris preveuen el canvi a Cuba. La mort de Fidel Castro podria canviar la direcció política del país que ha estat l’alternativa al model americà. Alguns gestos de l’actual president cubà, Raúl Castro, han convidat a pensar que Cuba viu una transició lenta, però adreçada cap al model del lliure mercat. La mort del seu germà pot alimentar les exigències per accelerar aquest procés.

The New York Times no dubta en titllar el règim castrista de “tirànic” i destaca dues cares de l’ex-primer ministre cubà: la d’un dictador obsessionat amb el control total del seu país, del seu partit i de les seues ferramentes d’estat; i la d’un símbol mundial per a tots aquells que han cregut en una alternativa política al model nord-americà. Una alternativa “reivindicada pels indígenes que van fer esclatar la revolució a Chiapas a començaments dels anys noranta o per dirigents com el també desaparegut Hugo Chávez”.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *