L’obscenitat en les sagristies de l’edat mo­­derna

La dificultat de les situacions aguditza l’enginy dels qui pateixen els moments més desesperats. Alguns, mitjançant habilitats admirables, aconsegueixen sortir-se’n emprant vies legítimes. Uns altres, en canvi, tiren pel dret sense importar-los els greuges causats. Hi ha, també, una tercera via. La d’aquells que, malgrat tot, no ho aconsegueixen. No tenen la destresa suficient per fer-ho i els seus intents queden només en això. En intents. Moltes vegades tan ridículs que resulten divertits per als testimonis.

En el cas dels eclesiàstics d’entre finals de l’edat mitjana i inicis de la contemporània en podem trobar de tot. No és difícil imaginar tota una sèrie de facilitats per dur a terme accions condemnables amb l’únic propòsit de satisfer el desig sexual. Malgrat la negació eclesiàstica, és ben sabut que els principis no sempre han estat, ni de bon tros, respectats pels seus predicadors. Alhora, tampoc no són desconegudes les complicitats dels tribunals superiors, que, emparant-se en la necessitat de mantenir el prestigi de la màxima institució divina, han callat o ocultat els abusos més abominables. Si aquesta és una dinàmica que tothom té present en l’actualitat, no cal dir que, en una època d’analfabetisme estructural i de difusió mediàtica inexistent, les facilitats eren molt més grans.

Però això no eximeix de la denúncia els autors d’aquelles innombrables calamitats. Tal com especifica Albert Toldrà al final del seu treball Per la reixeta: sol·licitació sexual en confessió davant la Inquisició de València (1651-1819), la seua intenció és la de “fer justícia”. Un propòsit molt noble que, alhora, també fa burla dels religiosos que foren infidels al seu servidor. O, millor dit, l’objectivitat en la transcripció de les denúncies de l’època, rescatades per l’autor a l’hora de fer aquest llibre, provoca que els culpables facen burla d’ells mateixos. Perquè les seues accions eren mers atemptats contra les seues dignitats i contra les de les seues víctimes. I el modus operandi els descrivia. Tal com eren.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *