Liz Castro: «La història sempre l’expliquen els vencedors, i cal guanyar el 21D per transmetre el que va passar l’1 d’octubre»

—Insisteix que la història s’ha de recordar perquè no es repetisca. Pensa, de veritat, que no es repetirà per molt que es recorde?

—El que hem de fer són les accions necessàries perquè no es repeteixi. Almenys, recordant, tenim la possibilitat que no passi una altra vegada. Potser un dels errors que vam cometre va ser pensar que l’Estat actuaria de manera democràtica. I no és així. D’ara endavant, s’haurà de tenir aquesta reacció en compte per decidir el que fem.

—El relat té un estil de dietari, sovint notarial, però no deixa de ser heroic.

—Jo volia assegurar-me que s’expliqués tota la història, no sols els moments de violència. I criden molt l’atenció les visions complementàries que expliquen, de manera rodona, tot el que va passar. Sobta la manera com va reaccionar la gent i també els polítics. Quan anuncien el cens electoral a les 8.15 hores, abans que obrin els col·legis, això destrossa per complet qualsevol pla del Govern espanyol per impedir les votacions. Perquè tothom dubtava si hi havia urnes. Tot just pensàvem que tancarien col·legis, que invalidarien els resultats… Quan el Govern anuncia el cens universal això és un cop mortal per als interessos del Govern espanyol per impedir el referèndum. Aquestes coses que no són precisament les càrregues policials ajuden a contextualitzar-ho tot. Més de dos milions de persones van votar malgrat els esforços de l’Estat. Això és el que importa.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *