L’espai dels ‘comuns’ després de Xavier Domènech

Els acomiadaments solen ser més tràgics quan són inesperats. Dimarts de vesprada, Xavier Domènech, Xavi per a tothom que el coneix, anunciava sobtadament que deixava la política. El seu escó al Parlament, la coordinació de Catalunya en Comú i la secretaria general de Podem al Principat hauran de trobar un substitut. L’optimisme de Domènech, el seu carisma, la tasca reconeguda al capdavant d’un espai tan plural, han eclipsat, d’alguna manera, el buit que deixa en el lloc que abandona. Tothom coincideix a dir que la confluència s’enfronta a una etapa decisiva sense un líder que va arribar com un semidesconegut per a la ciutadania i que prompte es va convertir en un referent.

Entre més coses, pel seu èxit electoral. El 2015 i el 2016, a les eleccions estatals, Xavier Domènech va ser el candidat més votat al Principat amb En Comú Podem, candidatura que aixoplugava sigles diverses com ara la llavors recentment nascuda PodemIniciativa i Esquerra Unida i Alternativa. Tot just després que una altra política emergent, Ada Colau, es fera amb l’alcaldia de Barcelona. Domènech es convertia en una figura de consens. I no només al si del seu espai. Portes enfora, l’historiador esdevenia un protagonista clau en un moment totalment polaritzat al Principat. El seu tarannà conciliador en un territori dividit no va servir per evitar el seu únic contratemps electoral, patit el passat 21 de desembre, quan els comunspassaven d’onze a vuit diputats.

Un contratemps que no va qüestionar la seua continuïtat. De fet és ara, quan abandona la coordinació dels comuns, que molts dubten que aquest espai continue creixent al mateix ritme que ho podria haver fet amb ell.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *