‘Legalment, Llarena ha d’apartar-se del cas que està instruint per falta d’imparcialitat’

La justícia belga ha citat Pablo Llarena perquè declare el 4 de setembre. Li ha sorprès?

A Espanya estem comprovant que és impossible citar un magistrat del Tribunal Suprem perquè és allí on s’està instruint la causa del procés. L’acció que s’ha anunciat des de Bèlgica és molt difícil que prospere a Espanya. Per això s’ha presentat allà. Posant-nos en la pell d’un ciutadà europeu, no sorprèn que un magistrat puga ser emplaçat per una demanda per dany moral com la que s’ha presentat.

Què significa i què suposa, legalment, el ‘dany moral’?

És una demanda d’ordre civil, no és penal en absolut. Es tracta del que vulgarment coneixem a Espanya com una reclamació per danys i perjudicis ocasionats per l’exercici d’instrucció que està realitzant el magistrat Pablo Llarena i que ha causat, per exemple, vulneració del dret fonamental a la presumpció d’innocència. Perquè en les seues resolucions sembla que no només investiga, sinó que dona la condemna per segura. I a més, es permet fer valoracions públiques en aquest sentit.

Parla de la seua ponència a Oviedo el passat febrer, un dels motius pels quals s’ha formulat aquesta demanda.

Sí. Ho hem destacat perquè els periodistes preguntaren a Llarena sobre el procediment que ell mateix està instruint i manifestà que no es tractava d’una persecució «política» o de «presos polítics». Entenem que la consideració que es tracta d’una «persecució política» és una al·legació de les defenses. Es podrà o no estar d’acord, però és una al·legació de la defensa. Ell no pot pronunciar-se públicament d’aquesta manera amb l’exposició, la visibilitat i amb el predomini que té davant els mitjans de comunicació. Perquè ataca les al·legacions defensives dels advocats de les parts personades. Encara més: hi ha una prohibició general que resta en la Llei Orgànica del Poder Judicial en què es prohibeix expressament que un jutge faça declaracions o opine sobre el procediment que està coneixent en el mateix moment.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *