La victòria que només va durar una nit

Quan Xavier Garcia Albiol eixia a donar la cara pels pèssims resultats del PP, el seu gest de tristesa obeïa a alguna cosa més que a la davallada del seu partit. La jugada els ha eixit malament. Al complet. Perquè si bé el PP i Ciutadans no són el mateix partit, tant se valia. L’establishment estatal, sabedor de les nul·les possibilitats del PP, havia apostat pels taronges per imposar el seu ordre a Catalunya. Aquesta vegada, passant per les urnes. Però no ha estat possible. La baixada del PP hauria estat un mal molt menor -potser una victòria, malgrat tot- si la suma dels tres partits constitucionalistes hagueren garantit la majoria parlamentària. No ha estat així.

Poc després, a només tres kilòmetres d’on Albiol i els seus feien balanç de la derrota, Inés Arrimadas celebrava una victòria que tothom reconeixia com a fictícia. Els militants consultats, procedents de tot l’Estat, no dubtaven a respondre que estaven encantats. Però quan se’ls repreguntava, evidenciaven que la victòria, malgrat tot, era insuficient. No servia. Uns tiraven la culpa a les altres forces constitucionalistes, incapaces de sumar més vots. Uns altres, simplement, ho assumien perquè, d’alguna manera, s’ho esperaven.

La tria de lloc de Ciutadans per celebrar la seua nit electoral semblava bastant intencionada. L’Hotel Catalonia, ubicat a la Plaça Espanya. L’expectació generada no només es notava en l’optimisme previ dels militants: hi havia més de 400 periodistes acreditats. Entre ells s’escoltava parlar anglès, francés, italià, holandès, eusquera i idiomes més difícils d’identificar. D’alguna manera, havien triat assistir a la que es pronosticava com la nit de Ciutadans. Les enquestes jugaven tant al seu favor que s’havien atrevit a demanar el “vot útil”, en detriment del PSC i del PP. Una estratègia que ha estat criticada per Albiol. L’empenta mediàtica ha estat brutal.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *