Josep Maria Terricabras: «Ens sembla anormal la correcció belga i normal la incorrecció espanyola»

Li està tocant viure un període intens com a eurodiputat.

—L’acte que vam fer a Brussel·les l’anterior dimarts amb els alcaldes va reunir més de 200 periodistes acreditats. Hi ha un ressò molt gros. Creix la consciència col·lectiva sobre la situació de Catalunya dins d’Espanya, que és literalment miserable. El problema és que fa la impressió que els dirigents polítics que tenim a Europa són tots del Partit Popular.

—Sembla com si Catalunya generara més debat a Bèlgica que a l’Estat espanyol, on l’opinió és més uniforme.

—A l’Estat espanyol hi ha una perspectiva uniforme, entre altres coses perquè tots els mitjans de comunicació diuen més o menys el mateix. El PP i el PSOE semblen haver-se unificat. Però la divergència és un valor fonamental a Europa. Per al Govern belga, la nostra presència ja és un senyal molt important. Perquè dins del Govern, el grup majoritari és el flamenc, que ens fa costat. I això crea dificultats al primer ministre belga (Charles Michel, que forma part del Moviment Reformista, de tendència democristiana), a qui per cert no se li ha demanat res. Però la presència de Carles Puigdemont i de part del Govern català crea certs problemes. Justament per això, per a mi, és tan important que aquesta presència sigui a Bèlgica i no a París, Berlín o Roma. Perquè el significat europeu que té Brussel·les és colossal. És la capital d’Europa. I és on ens hem de fer ressò.

—Els dirigents catalans a Bèlgica diuen que estan a l’exili. Bèlgica té aquesta sensació?

—Al capdavall hi ha cinc membres del Govern de Catalunya que són a Bèlgica, que no es poden moure de Bèlgica i que estan pendents de la resolució definitiva d’una petició de l’Audiència espanyola. Quant a Bèlgica, són conscients que estan davant d’una anomalia democràtica. El que els escandalitza és pensar com hi pot haver eleccions lliures si la meitat dels membres del Govern són a la presó i l’altra meitat a l’exili. Penso que la pressió és prou forta perquè es produeixin, per part espanyola, algunes mesures de distensió. Em sembla que per part d’ells seria de tenir vista fer veure que les coses es normalitzen, encara que la situació no sigui normal. L’article 155 és d’una anormalitat democràtica espectacular.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *