José Miguel Mulet: “La política antitransgènics durarà quatre dies a Europa”

-Les fusions com la de Bayer-Monsanto són més positives o més negatives per al sector de l’Agroalimentació a nivell mundial?

Depèn del punt de vista amb el qual es mire. Per a mi, com a investigador acadèmic, és una mica trist, perquè això vol dir que el sector, cada vegada, es queda en mans d’empreses més grans. Llavors, les empreses menudes no poden aspirar a competir. Per exemple, una empresa sorgida de la universitat, una spin-off, avui, en el camp de la biotecnologia, no tindria res a fer. A aquesta situació s’ha arribat, entre altres coses, pel rebuig als transgènics, que ha fet que cada vegada s’augmenten més els controls, les proves i les exigències. Tot això encareix el producte del mercat, i al final ha provocat que totes les empreses menudes es queden fora d’ell. Jo puc contar que l’única vegada que he estat vinculat a l’empresa privada va ser fa uns deu anys, quan vaig acabar la tesi. Llavors vaig fer un projecte a la Politècnica finançat per una empresa belga de biotecnologia. Aquella empresa –ni cap d’elles– no aspirava a traure un producte al mercat perquè sabia que això era impossible: aspirava a desenvolupar una investigació i a tindre una cartera de patents perquè les comprara una gran empresa.

-Llavors, el gran problema és la concentració econòmica.

Sí. I s’ha de tindre present que s’està parlant molt d’aquesta fusió perquè és Monsanto, però fa uns mesos va haver-hi una altra igual de grossa de la que ningú ha dit res, que és l’absorció de la suïssa Syngenta per part de ChemChina. I l’any passat hi va haver una altra de la qual tampoc s’ha parlat: la de Dupont i Pioneer. El problema és que Monsanto té la mala fama per culpa dels ecologistes, i oblidem que Monsanto, a nivell d’agroquímica, no era la més gran. Era només la cinquena o la sisena. Monsanto té cartera sobretot en transgènics.

-Quin és el gran problema de Monsanto segons els ecologistes?

-Monsanto és un dolent construït. Va ser la primera empresa en tindre una planta transgènica al mercat. Per tant, s’ha construït una història en la qual el dolent és el més dolent de tots. S’ha construït una imatge de Monsanto molt negativa i aquesta companyia no és ni millor ni pitjor que d’altres. I en alguns casos, quan no hi havia arguments en aquest sentit, s’han inventat. Jo he arribat a sentir que Monsanto havia inventat el DDT i aquesta fórmula és anterior a Monsanto.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *