El Sénia no és frontera per als reaccionaris

La batalla pel relat a Catalunya està vivint un nou episodi. Si a l’inici del procés es debatia sobre el model de relació fiscal amb l’Estat, més tard sobre el dret d’autodeterminació i finalment sobre la legitimitat de la unilateralitat, ara s’accentua una discussió que sempre ha estat sobre la taula. Parlem de la presumpta fractura social provocada pel moment polític que viu el Principat. Si bé alguns exageren sobre aquesta qüestió per obtenir rèdits, és evident que la tensió s’hi ha instal·lat. Prova d’això són els fets dels darrers mesos, en què les arrencades massives de llaços grocs i l’exigència de mantenir la «neutralitat» dels espais públics han desembocat en agressions, verbals i físiques. L’última de totes, a un càmera de TeleMadrid, assenyalat per una manifestant unionista com un treballador de TV3. Una anècdota kafkiana que evidencia el punt en què ens trobem.

El punt en què també es va trobar, en algun moment, el País Valencià. Així ho assenyalen alguns dels qui han estudiat i analitzat l’anomenada Batalla de València, accentuada durant la Transició i present especialment durant els setanta i inicis dels vuitanta. Tot i que amb episodis puntuals que evidencien una violència latent, que es va tornar a viure el darrer 9 d’Octubre, quan l’extrema dreta va agredir físicament diversos manifestants.

Els temps han canviat, però no tant les actituds ni «el transfons de la reacció». Ho diu Francesc Viadel, periodista i escriptor, autor de diversos assaigs amb què ha analitzat la violència ultra i la seua connivència amb l’Estat, com ara No mos fareu catalans, història inacabada del ‘blaverisme’. Viadel, valencià assentat a Barcelona, entén que «des d’un punt de vista reaccionari, el que vivim a Catalunya és el mateix que es va viure a València. Parlem d’un sector de la població d’ideologia marcadament conservadora, nacionalista espanyola, fins i tot ultra, que reacciona amb por davant del que considera un canvi imminent de la societat i de les seues vides».

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *