Cosme Gutiérrez: «El sector del vi s’ha alliberat de la crisi gràcies a l’exportació»

Quin ha estat el seu recorregut fins a arribar a presidir aquest Consell Regulador?

-Vaig entrar al Consell Regulador l’any 1973 com a inspector. A poc a poc, vaig anar ascendint. Jo compatibilitzava aquesta feina amb la de professor a l’Escola d’Enginyers Industrials. Més tard, es va aplicar la llei d’incompatibilitats i vaig demanar l’excedència, perquè jo era funcionari de la Universitat Politècnica de València. I em vaig quedar només amb els vins. Llavors, vaig ascendir com a cap dels serveis tècnics i l’any 2007 me’n feren secretari general. I en sóc president des de 2009.

-Pel que em comenta, els seus orígens no estan del tot relacionats amb el vi.

-No. Jo soc químic i tinc un màster superior en viticultura i enologia. Mon pare era agricultor, cultivava llimes i taronges al Baix Segura, però la meua família no es dedicava al vi.

-Quan s’adona, vostè, que s’hi vol dedicar, a aquest sector?

-L’any 1973, quan feia tres anys que donava classes, un amic em va dir que necessitaven un inspector per al Consell Regulador de València. Em van fer unes proves i acceptaren. I així va començar tot.

-Des d’aquell moment, com ha canviat aquest Consell Regulador?

-Quan jo vaig entrar-hi, el 95% de les nostres vendes eren a granel. Avui, el 90% de les vendes són embotellades. Hem capgirat la manera de vendre el vi gràcies al fet que els cellers s’han adonat que la qualitat dels vins augmenta molt amb l’embotellat. Hi ha una anècdota que defineix molt bé aquest canvi. L’any 1975 vingué a València el cap de l’INDO, que era l’Institut Nacional de les Denominacions d’Origen. Ara, aquest organisme està integrat en el Ministeri d’Agricultura. Crec que va ser a Xelva, a la comarca dels Serrans, on aquest senyor va tastar un vi d’un dels dipòsits de ciment que teníem. I quan el va tastar, en va quedar meravellat. Ens va dir: “Ací tenen una mina. Si vostès venen aquest vi embotellat, guanyaran molt”. Arran d’això, vam començar a embotellar.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *