Catalunya sota el 155

Com ens ho farem? Des de l’administració, tothom dubta com tiraran endavant els projectes que han quedat encallats des que la Hisenda espanyola va agafar el control de les finances catalanes. A mitjan setembre, la Generalitat de Catalunya ja estava intervinguda. L’aprovació de l’article 155 de la Constitució Espanyola pel Senat va ser significativa. Però tan simbòlica com la declaració d’independència del 27 d’octubreque la va precedir. Almenys, així ho entenen molts dels qüestionats, que veuen entrebancada la seua feina des de ja fa tres mesos.

La burocràcia es multiplica, cosa que dificulta la posada en marxa de projectes que ara estan sotmesos a una supervisió extrema. Moltes de les partides adreçades a distints sectors no acaben d’obtenir el permís dels ministeris espanyols. Allò que hi ha aprovat per a aquest any caducarà el 31 de desembre. Si abans d’aquesta data els diners no són transferits, es perdran. Hi ha, evidentment, àmbits més intervinguts que altres. Resta també el dubte si tot això acabarà amb la configuració d’un nou govern resultant de les eleccions del 21 de desembre. L’aplicació del 155 hauria de tenir aquesta data de caducitat. Però no la intervenció d’Hisenda.

També hi ha la fermesa de no permetre que res s’ature. La delicadesa d’alguns sectors empeny els funcionaris a insistir en l’activació d’allò que consideren elemental. Els permisos no sempre arriben. Tot plegat requereix més hores de feina de les que s’acostumen a fer en aquests departaments. El control, al capdavall, consisteix a limitar els àmbits políticament més estratègics i a multiplicar els tràmits. La cordialitat dels interventors també forma part de la seva estratègia.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *