Cap al monopoli agroalimentari

Tot i les defenses que les més altes autoritats polítiques i econòmiques fan del lliure mercat, el cert és que, darrerament, les dinàmiques imposades dinamiten l’esperit d’aquest sistema. Paradoxalment, la globalització va acurtant terreny a la lliure competència i està posant en contradicció aquells que identificaven com a sinònims ambdós conceptes a finals dels anys noranta. Aleshores, nombroses manifestacions van protestar contra els efectes d’una globalització que ara s’està reflectint, més que mai, en la concentració de poder. O si més no, així ho demostren els últims moviments en el sector agroalimentari.

D’una banda, les multinacionals nord-americanes Dow Chemical i Du Pont enllesteixen la seua fusió. Es tracta de dues companyies químiques especialitzades en materials herbicides i insecticides. De l’altra, la suïssa Syngenta, dedicada a la comercialització de llavors i pesticides, serà adquirida per l’estatal ChemChina. Aquestes dues fusions −com també la de Bayer-Monsanto− encara resten pendents del vistiplau de les autoritats pro-competència. Els experts consultats, però, no esperen cap altra decisió que no siga la de l’aprovació. Les empreses Potash i Agrium, multinacionals canadenques especialitzades en fertilitzants, també han acordat la fusió. Entre tot aquest context, la multinacional alemanya BASF, especialitzada en petroquímica i tecnologia agrícola, s’ha quedat despenjada d’aquesta onada unificadora i queda a l’espera d’altres moviments que puguen donar-li l’empenta perquè se situe a l’altura dels seus competidors, que creixeran arran de les fusions.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *