Antoni Garrell: «Hem d’assegurar que els avenços científics dels grups de recerca arribin a les pimes»

Quin és el paper que hauria de representar l’R+D+I en la nostra societat?

-L’R+D+I en la societat és cabdal, perquè si no hi ha R+D+I no hi ha futur. A nivell particular, no podem negar tres aspectes crucials que condicionen tot el que ocorre en aquest inici de tercer mil·lenni. El primer és la simbiosi entre telecomunicacions i capacitat de computació: això condiciona la intel·ligència artificial. Hi ha un segon aspecte, que és la digitalització de la informació: avui, el 100% de la informació i del coneixement està digitalitzat. I un tercer element, que és que la informació flueix a una velocitat enorme. Estem, doncs, reinventant la quotidianitat. I aquí hi ha la innovació. Si hom mira tot allò que és l’EURAM i en concret mira molt a Catalunya, comprova que som entre les deu primeres potències del món pel que fa a la generació de coneixement, però som a la cua de convertir aquest R+D en progrés social, perquè encara competim per cost i no per innovació.

-I per què es dóna, aquest factor?

-En una economia dominada per pimes més petites que mitjanes; demanar a les empreses que, a més de resistir, facin recerca i innovació, és gairebé impossible. Les mateixes empreses no valoren aquest element perquè amb la crisi s’han hagut d’internacionalitzar i han pogut créixer sense innovar substancialment el producte i competint bàsicament pel preu.

-A curt termini, la innovació estarà més valorada pels elements que l’haurien de potenciar?

-Ho estarà de totes totes. Perquè si no ho està, moltes empreses desapareixeran. La indústria i la societat 4.0 comporta que els productes tinguin identitat pròpia. Cada producte és individualitzat. Tots s’adapten a les persones. Tot aquest canvi radical dels productes mercès als avenços tecnològics, bàsicament comunicacions més intel·ligència artificial, vol dir que els productes, ens agradi o no, evolucionaran en aquesta línia. Si les empreses que estan en un procés d’innovació no transformen els seus productes d’acord amb aquests nous requeriments, deixaran d’existir.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *