Andreu Pujol: ‘Amb Artur Mas no s’hauria fet l’1 d’octubre’

A l’inici del llibre indica una data clau per a l’independentisme català segons la seua experiència: el 18 de febrer de 2006. Què hi havia aquell dia?

—Va ser la primera gran manifestació independentista, anterior a la famosa de 2010 contra la retallada de l’estatut. El lema era “Som una nació, tenim dret a decidir”. En aquesta manifestació vaig veure que hi havia molta gent normal: no era el típic jovent militant, sinó gent de totes les edats, classe i condició. Jo personalment em vaig adonar que el moviment prenia força i que podia arribar a ser majoritari.

—Després del prefaci ve la matèria. Comença contraposant el 9 de novembre a l’1 d’octubre. Es podria haver fet l’1-O amb Artur Mas com a president?

—Contraposo una cosa amb l’altra perquè el temps ha fet evident que una cosa no era l’altra: no tenien res a veure. Quan hi ha el 9N, com que tothom estava molt engrescat, costava molt de dir que allò no era un referèndum de veritat i que estava dissenyat per evitar qualsevol conflicte amb l’Estat. L’1-O ha servit per exercir un contrast amb el 9N, per ficar-lo davant el mirall i veure que era una cosa completament inofensiva, per bé que simbòlica. Amb l’Artur Mas no s’hauria fet l’1-O: és evident. Perquè tota la seva acció política s’ha basat a evitar un escenari de confrontació amb l’Estat. I el 9N n’és un exemple més, per bé que l’Estat després hagi emprès mesures contra ell de manera injusta. Però unes mesures prou menys importants que les que estan patint els impulsors de l’1-O.

Per continuar llegint, accedeix a la notícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *